Chronisch ziek. Ja en?

Dat klinkt hard maar niet meteen schrikken! Dingen zijn niet altijd wat ze lijken, dat weten chronisch zieken maar al te goed.

 

Op 28 november 2017 stond er een interview met mij in het regionale dagblad De Gooi & Eemlander. Tijdens het interview vroeg de journaliste mij wat ik nou wilde met dit stuk. Op dat moment wist ik het eigenlijk niet, ik voelde alleen een drang om het te doen in een poging wat meer begrip en erkenning te krijgen voor specifiek mijn chronische aandoening. Maar haar vraag had me aan het denken gezet en inmiddels weet ik het wel: ik wil de wereld verbeteren! :)

Deze pagina is een eerste stap.


Werkloos

Wat veel chronisch zieken overkomt is dat ze hun baan kwijt raken. Want volgens de maatstaven van onze maatschappij kan je niet meer werken. Hoezo niet? Je kan prima werken! Alleen niet meer op de manier die de maatschappij van je verlangt. Eist zelfs. Niet meer op vastgestelde momenten. Want je ziekte is niet volledig beperkend maar wel volledig bepalend en daar zit het "probleem". Want werkgevers willen je op vaste tijden en dagen in kunnen zetten. Maar jouw lijf zegt daar keihard NEE tegen. Jij kan niet meer elke dag. En jij kan niet meer 8 uur lang. Soms zelfs niet 2 uur lang. Soms heb je pauzes van een uur nodig, moet je misschien zelfs even liggen en dan gaat het weer. Maar geen bedrijf die daarmee akkoord gaat. Dus word je afgeschreven.

 

Verandering

Je hebt de ziekte maar je bént het niet! Toch heeft je ziekte je heel wat afgenomen. Je werk, je inkomen, je doel, je nut, je sociale leven, ga zo maar door. Maar het heeft je ook heel veel niet afgenomen! Je hebt nog steeds je kwaliteiten. Je talenten. Je skills. Je ervaring. Je expertise. Dat heb je allemaal nog! En dat betekent dat er mogelijkheden zijn!

 

Goed. Dus onze huidige maatschappij is niet ingericht voor wat chronisch zieken nog wél kunnen. Ja en? Dus omdat het er NOG NIET is houdt het op? Er was een tijd dat er geen voorzieningen waren voor verstandelijk gehandicapten. En kijk nu eens.

 

Dat het er niet is betekent alleen maar dat er iets moet veranderen. En die verandering moet uit JOU komen. En die komt alleen maar als JIJ in actie komt! Dus ga nou 's 2 lijstjes maken: 1) wat beperkt je en 2) wat kan je (en vind je leuk!). Want hoe stom het ook klinkt, dit is jouw kans om te gaan doen wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt.

Oproep

Ik ben Debby, 46 jaar en ik heb fibromyalgie (samen met 340.000 anderen in NL). Ik ben een idealist. Ik ben een organisator. Een regelaar. Een probleemoplosser. Ik ben handig en creatief, praktisch en efficiënt. En ik gelóóf erin dat mensen met een chronische aandoening nog steeds inzetbaar zijn! Ik weet nog niet hoe maar ik weiger te accepteren dat al die kwaliteiten van al die mensen verloren gaan.

 

Hierbij roep ik iedereen die het met me eens is op om met mij mee te denken hoe we dit kunnen veranderen. Ik denk bijvoorbeeld aan een bedrijfje dat zowel producten als diensten aanbiedt, maar er is vast nog veel meer mogelijk.

Lotgenoten, organisaties, maatschappelijk betrokken ondernemers, gemeenten: laat van je horen! Meld je aan en denk mee. Doe mee!

 

Voor de lotgenoten: ik kan je niet beloven dat je financieel beter wordt van dit project. Maar als we er voor gaan kan ik je wel beloven dat het jou persoonlijk gaat helpen. Want het geeft je weer een doel, een invulling van je leven, je maakt weer deel uit van iets en je beseft weer dat je waardevol bent! En dat is zo belangrijk.


Enthousiast? Meld je dan aan!

Stuur me in het kort je verhaal, stuur me je cv, laat me weten wat je wil en kan en laten we die verandering inzetten!

Met je informatie wordt vertrouwelijk omgegaan en het wordt uitsluitend gebruikt om te bepalen welke producten en diensten

aangeboden kunnen worden bij de opzet van een eventueel bedrijfje. Er is geen selectie, iedereen die zich aanmeldt is welkom!

info@truerebel.nl

 

Meer informatie over mij is te vinden op LinkedIn