Voorbeelden renovatieprojecten

 

Algemene criteria bij onze renovatieprojecten:

> elke ruimte moet functioneel zijn.
> ruimtes sluiten bij voorkeur logisch op elkaar aan (een keuken bij een woon-/eetkamer).
> balkons, terrassen en/of tuinen bereikbaar via "ontvangst-ruimtes", niet via privé-ruimtes (een slaapkamer).
> beperken van structurele verbouwingen (zoveel mogelijk werken met bestaande muren en aansluitingen).
> locatie en draairichting van deuren mogen de functionaliteit van ruimtes niet beperken.

 


Eerste verdieping van een maisonnette met 1 slaapkamer en een kleine badkamer. 

Afmetingen: 1050 x 720 cm

 

Verbeterpunten:

  • de woning is opgedeeld in “hokjes”.
  • het balkon is bereikbaar via slaapkamer en keuken. Door alle deuren (3 plus een vaste kast) is het balkon niet bruikbaar. Bovendien is er vanaf het balkon inkijk in de privé-ruimte (slaapkamer).
  • de woonkamer en keuken liggen aan de uitersten van de woning.
  • de zeer ruime hal is in feite loze ruimte. Deze liever betrekken bij een leefruimte.
  • de trap komt uit in een leefruimte waardoor deze functionaliteit verliest.
  • de badkamer is klein en volledig inpandig.

Uitwerking:

  • de woonkamer is naar de achterkant van de woning gebracht waardoor deze aansluit op zowel de keuken als het balkon.
  • de keuken is open gemaakt naar woonkamer en indeling verandert waardoor er meer werkruimte ontstaat en de keuken beschikt over alle (inbouw)apparatuur.
  • het geveldeel met openslaande deuren naar balkon is naar binnen gehaald waardoor het volledige balkon functioneel is (in de oude situatie blokkeren de deuren het balkon). Hierdoor ontstaan 2 nisjes. Het nisje bij de woonkamer is perfect voor een open of dichte kast. Het nisje bij de keuken biedt ruimte voor een 4-persoons eettafel met aan één zijde een bankje en aan de andere zijde stoelen.
  • door de hal te verkleinen blijft er meer leefruimte over (grotere woonkamer).
  • de trap is bij de hal betrokken waardoor deze niet meer in een leefruimte uitkomt.
  • door bovenstaande wijzigingen is het mogelijk een royale slaapkamer met veel kastruimte te realiseren.
  • er is ruimte voor een ensuite-badkamer met goede inloopdouche, dubbele wastafel en wasmachineopstelling.

 

Onderstaand de bestaande situatie en de visie voor een nieuwe situatie.


Appartement met 2 slaapkamers en 1 badkamer. 

Afmetingen: 1520 x 775 cm (excl. balkon)

 

Verbeterpunten:

  • onpraktische lange, smalle ruimtes.
  • onnodig grote wasruimte.
  • slechte plaatsing deur in voorste slaapkamer waardoor opties voor indeling van de ruimte beperkt zijn.

Uitwerking:

  • door beide slaapkamers naar de voorkant te brengen kan de volle breedte benut worden voor de woonkamer met een royale open keuken met kookeiland.
  • de ruimte ontstaan voor de nieuwe slaapkamer aan de voorzijde is zo groot dat er een walk-in garderobe én een ensuite-badkamer (met toilet!) gerealiseerd kan worden.
  • de té grote wasruimte is perfect voor een tweede ensuite-badkamer (wederom met toilet!).
  • door de deur in de oorspronkelijke voorslaapkamer te verplaatsen ontstaat er ruimte voor een kastenwand over de volle breedte van de kamer.
  • de voormalige badkamer wordt gehalveerd maar biedt nog steeds voldoende ruimte voor een wasmachine en –droger.

 

Onderstaand de bestaande situatie en de visie voor een nieuwe situatie.


Woonverdieping van een maisonnette met 3 slaapkamers en 1 badkamer. 

Afmetingen: 1155 x 765 cm (incl. balkon)

 

Verbeterpunten:

  • het balkon is erg klein (ondiep), zeker voor zo’n grote woning.
  • er komen 3 deuren op het balkon uit waardoor deze zijn (toch al beperkte) functionaliteit verliest.
  • de keuken is wat aan de kleine kant en afgesloten van de woonkamer.

Realisatie:

  • om de buitenruimte te optimaliseren is de totale achtergevel naar binnen geplaatst, zijn de vaste kasten aan de achterzijde verwijderd en is de ruimte van de keuken bij het terras getrokken. Het royale terras biedt nu plek aan een lounge-deel, een grote eettafel en een kleine buitenkeuken met barbecue.
  • steunmuren en locatie van standleidingen zijn ongewijzigd, hier is omheen gewerkt in het ontwerp.
  • door de hal iets smaller te maken is er meer ruimte gecreëerd in de woonkamer. De schouw is behouden in het ontwerp.
  • er is een ruime, open u-vormige keuken aan de voorkant van de woning geplaatst.
  • er zijn in de woonkamer en hal ramen toegevoegd voor extra lichtinval. Het nieuwe raam links van de schouw is op gelijke afstand geplaatst als het bestaande raam rechts van de schouw, om symmetrie te creëren.

 

Onderstaand de bestaande situatie en de visie voor een nieuwe situatie.


 

 

Contact: info@truerebel.nl